« Home | Γυναίκα και αυτοκίνητο: Μια σχέση αγάπης » | Αθήνα: An international city » | Job hunting » | Stochastic... »

Η Ελλάδα είναι επίπεδη (ή Outsourcing in Greece)


Στο καταπληκτικό βιβλίο The World is Flat, o Thomas Friedman, αναδεικνύει το outsourcing ως ένα από τους 10 λόγους που μετέτρεψαν το πλανήτη μας σε μια μικρή γειτονιά. Σαν τη πιο χαρακτηριστική χώρα της νέας παγκοσμιοποιημένης εποχής ο Friedman θεωρεί την Ινδία. Μπορεί να μην είναι πολύ γνωστό στην Ελλάδα άλλα τα μεγαλύτερα call centers των Η.Π.Α. βρίσκονται στην Ινδία. Έτσι άμα έχεις χάσει τη βαλίτσα σου κατά τη διάρκεια μιας πτήσης στην Αμερική και τηλεφωνήσεις την υπεύθυνη υπηρεσία της Αμερικάνικης αεροπορικής εταιρείας είναι πολύ πιθανόν στην άκρη της γραμμής να βρίσκεται μια χαριτωμένη Ινδή. Υπάρχουν 3 βασικοί λόγοι που οι Ινδοί έχουν αναδειχθεί σε πρωταθλητές του outsourcing.
1. Τα πανεπιστήμια της Ινδίας είναι από τα καλύτερα στον κόσμο (και από τα πιο δύσκολα να εισαχθείς),
2. Όντας παλιά αποικία της Μεγάλης Βρετανίας η πλειονότητα των νέων έχουν καλές γνώσεις αγγλικών
3. Στην τεχνολογική φρενίτιδα της δεκαετίας του 90 τοποθετήθηκαν ευρυζωνικές γραμμές με τεράστια χωρητικότητα που ένωναν την Ινδία με τον υπόλοιπο κόσμο.
Ο συνδυασμός των 3 παραπάνω γεγονότων είχε σαν αποτέλεσμα όχι μόνο να δημιουργηθούν στην Ινδία τα μεγαλύτερα call centers του κόσμου αλλά η χώρα αυτή να θεωρείται πια η Μέκκα της πληροφορικής.
Ποιο είναι όμως το μάθημα που μπορεί να πάρει η Ελλάδα από την Ινδία; Μάλλον είναι δύσκολο να συναγωνιστούμε την Ινδία αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο μοντέλο. To outsourcing μπορεί να έχει διεθνή αλλά και εσωτερικό προσανατολισμό. Είναι γνωστό ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελλάδος είναι η αστυφιλία. Ένας τρόπος να τονωθεί η αποκέντρωση είναι να υπάρξει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο που θα επιτρέπει τις επιχορηγήσεις σε εταιρείες όπου κάνουν outsourcing μέρος των εργασιών τους σε άλλες εταιρείες που εδρεύουν σε νησιά. Άλλωστε μια εταιρεία web design δεν είναι αναγκαίο να βρίσκεται στην Αθήνα. Σε ένα πιο τέλειο κόσμο θα μπορούσαμε να «εκμεταλλευτούμε» (με την καλή έννοια) τους πολλούς Αλβανούς που γνωρίζουν την Ελληνική γλώσσα. και μένουν στην Αλβανία. Το γεγονός ότι η Αλβανία βρίσκεται δίπλα μας θα έκανε εύκολο και την ηλεκτρονική επικοινωνία. Επιπλέον το γεγονός ότι το κόστος της ζωής είναι μικρότερο στην Αλβανία συνεπάγεται ότι και οι αντίστοιχοι μισθοί είναι μικρότεροι. Οπότε τα call centers των τραπεζών θα μπορούσαν άνετα να μεταφερθούν στα Τίρανα και να λειτουργούν σε πραγματικά 24ωρη βάση με το ίδιο ή και μικρότερο κόστος. Το outsourcing δεν μειώνει των αριθμό των θέσεων εργασίας. Αντίθετα οδηγεί στην καλύτερη εκμετάλλευση του κεφαλαίου δημιουργώντας καινούργιες θέσεις εργασίας. Όσον αφορά τις ίδιες τις εταιρείες, το outsourcing επιτρεπει να επικεντρώνονται στα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα και να μην ασχολούνται με άλλες ασχετες δραστηριοτητες. Στη περίπτωση μια αεροπορικής εταιρίας η "άσχετη" δραστηριότητα είναι τα call centers.
Κατηγορίες: Economics_, Politics_

Χμμμ, άσε με να μαντέψω. Είσαι νέος, αισιοόδοξος και μόλις γύρισες στην Ελλάδα από το εξωτερικό.

Προσπάθησε να μείνεις έτσι πάντως :)

Post a Comment

Παλιοτερες βλακειες